CERT-RO sunt penibili

Nu știu cine a făcut această „campanie de prevenire a criminalității informatice în rândul tinerilor”, dar a făcut-o foarte, foarte prost. Să o luăm pe puncte, zic:

„Avertismente sau o „vizită” din partea poliției”

„Dosar penal, amendă sau alte sancțiuni”

Serios?! Ei chiar au impresia că vor speria pe cineva cu asta? Un avertisment nu contează absolut deloc și tinerii știu deja asta. Iar poliția îți poate face o „vizită” chiar și dacă nu ai făcut nimic rău, am un prieten care mi-a povestit că odată au intrat polițiștii peste el în casă pentru că încurcaseră adresele. Și nu specifică ce înseamnă „alte sancțiuni”. Arest la domiciliu? Două amenzi? Două avertismente?

„Închisoare, pentru infracțiuni grave”

Și propoziția asta este foarte ambiguă. Pentru ce fel de infracțiuni grave? Poate sunt unii tineri care au impresia că a face carding nu este o infracțiune deloc gravă, și prin urmare cred că pot primi doar o amendă.

„Confiscarea computerului și restricționarea accesului la Internet”

Presupun că geniul din spatele acestei campanii nu a auzit de cartele pre-paid cu net inclus. Dacă cineva chiar vrea să facă chestii nasoale pe net, poate să o facă și cu computerul/telefonul altuia.

„Cazier judiciar, care poate afecta educația, viitoarea carieră și posibilitatea de a călători în afara țării”

Aici cam au dreptate, dar au omis un lucru destul de important, zic eu. Foarte mulți dintre cei care se apucă de hacking/scamming nu se gândesc la repercursiuni, ci doar la bani. Mulți poate nici nu vor să plece din țară sau să meargă la facultate. Da, un astfel de argument ar merge pentru cei ca mine (arogant++), care se gândesc și la ce vor face peste 2-3-4 ani, nu doar la ziua de mâine.

A, și alea 4 bare cu „Sănătate”, „Dexteritare”, „Forță” și „Fericire” nu au niciun sens. De ce ai fi mai puțin sănătos dacă ești hacker decât dacă nu ești?

Din păcate, în țara unde se fac atât de multe scam-uri si ilegalități pe net, CERT-RO vine cu asemenea campanii penibile și fără niciun sens, menite doar să stoarcă niște bani de la bugetul de stat. Mare păcat, pentru că chestia cu criminalitatea informatică în rândul tinerilor este o chestie cel puțin periculoasă în România.

Dragi copii, dacă chiar vă doriți să faceți „un ban în plus” făcând ceva ilegal pe internet, citiți articolul ăsta. Credeți-mă, nu vă veți mai dori să o mai faceți.

Leave a Reply

  

  

  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.