Gratuitate la RATB?

Am primit mesajul ăsta pe WhatsApp acum vreo două săptămâni:

Hei hei,
Cei de la Consiliul Municipal al Elevilor din București  s-au gândit sa porneasca o campanie pentru a dobandi gratuitate 100% la RATB pentru toti elevii bucuresteni. Pentru a ajunge la o masa rotunda cu autoritățile au nevoie de ceva la baza, iar cum unicul raport pe care l-au gasit este facut in 2009 pe un esantion de 1200 si ceva de oameni, au venit cu ideea de a face un chestionar special pentru elevi. Pentru a sustine miscarea de reprezentare si pentru a avea mai multe sanse in a obtine gratuitatea,  va rog sa diseminati chestionarul la cati mai multi elevi, atat de la voi din clasa, cat si prieteni etc.
Nu uitati sa raspundeti cinstit, este anonim. Link
Întrebările din chestionar sunt cel puțin ciudate, te întreabă de câte ori ai mers cu RATB-ul și nu aveai bilet sau de câte ori te-au prins controlorii fără bilet. Poate sunt eu paranoic, dar cred că e o încercare a CMEB de a-și face reclamă.
În fine. Nu asta contează. Contează că în sfârșit, după ani și ani, cineva s-a gândit și la noi, sărmanii școleri. Dacă chiar va fi gratuitate (și) pentru elevi, sunt foarte curios ce vor mai face controlorii. Pentru că de fiecare dată când eram în tramvai/autobuz și au urcat controlorii, au venit țintă la mine. Chiar dacă erau țigani prin jur sau boschetari, prima dată m-a întrebat pe mine de sănătate. Pentru că noi suntem mult mai ușor de fraierit. Am văzut cu ochii mei controlori care amenințau un copil mai mic (10-11 ani) că îi duc la poliție dacă nu plătește acum amenda. Și bineînțeles că respectivul copil a scos banii, și bineînțeles că stimabilii controlori nu i-au dat copilului chitanță.
A, și dacă v-ați întrebat vreodată de ce acum pensionarii au gratuitate pe RATB și noi nu avem, răspunsul este unul foarte simplu. Pensionarii pot vota. Noi nu.
P.S: Apropo de ce am zis mai sus, că am impresia că toată chestia asta e o încercare a CMEB de a-și face reclamă. Cam am dreptate. Uitați doar ce scrie la începutul chestionarului:
Pe baza acestui chestionar, Consiliul Municipal al Elevilor, unica structură reprezentativă a beneficiarilor direcți ai actului educațional din capitală, își propune negocierea cu administrația locală a gratuității transportului în comun de suprafață pentru facilitarea procesului de învățare. Educația este prin lege gratuită și echitabilă pentru toți, indiferent de distanța dintre elevi și unitatea de învățământ, iar noi considerăm că acest drept trebuie consolidat atât de noi, reprezentanți ai elevilor capitalei prin demersurile pe care le inițiem, cât și de administrația locală la al cărei sprijin apelăm prin acțiunile pe care le desfășuram.
Pentru a urmări cum vor evolua negocierile pe baza acestui sondaj dar și alte inițiative remarcabile pe care ni le propunem pentru îmbunătățirea actului educational din capitală vă invitam să dați like paginii noastre de Facebook, unde vă vom tine la curent cu toate noutățile:

Leave a Reply

  

  

  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.